Quantcast
Channel: Metsätontun Ruusutarha
Viewing all 630 articles
Browse latest View live

Tontun astrokalenteri 16.12.2015

$
0
0
Jälleen annan vanhan joulupaperin ohjailla minun ajatuksiani ja huomiointejani. Mikähän sieltä nyt nousee esiin tälle päivälle?


Lämmin kynttilä ja joulupallot! Kautta aikojen on kynttilä valaissut pimeää. Öljy ja tali niitä ensimmäisiä valoja nuotien ohessa. Nuotiota ei voinut ottaa mukaan, mutta öljylyhdyn tai kynttilän saattoi ottaa valoksi pimeällä pihapolulla. 

Miten tämä vie minua astrokartalle? Oikeastaan avasin Juhani Nummelan Astrologian käsikirjan ja avasin sieltä vähän summassa sivuaukeaman. 

Löysin aika mielenkiintoisen asian, jonka voin yhdistää vaikka tähän kynttilään. Tulin nimittäin sivulle, jossa kerrotaan mikä on minkäkin maan luonne astrologisesti merkeissä.

Suomen astrologinen merkki on Jousimies! Ja Aurinko on juuri nyt Jousimiehessä. Jousimies on tulielementti ja jo sellaisena valon antaja. Tänä vuonna erityisesti Sibeliuksen musiikki on vienyt omaa valoaan ympäri maailman. 

Oliskohan tuossa katsottu Suomen syntymäkarttaa Ac:n (Nousumerkin) mukaan? Kun mielessäni olen Suomen ymmärtänyt Aurinkomerkiltään Kauriiksi. Siihen Aurinko joulukuun lopussa siirtyy.

Tässä lisää; kirjassa osoitetaan maakuntamme Lappi Skorpioniksi. Siellä valaisee toki lumi. Toinen Jousimies maa on mm. Espanja. Eikä ihmekään. Näihin maihin on nimittäin yhdistetty matkailu. Ja kuinkahan moni suomalainen matkustaa tänäkin jouluna Espanjan valoon. Ja usea siellä viettää eläkepäiväänkin. Nyt yritetään saada heidän verojaan takaisin Suomeen, mikä on minusta oikeuden mukaista. Useilla siellä asuvilla on vähän perempi eläke.

Hassuja juttuja nämä maiden horoskooppimerkit kumminkin!

Ainoastaan siirtymällä tunnetusta
tuntemattomaan
voidaan oppia jotakin.

GLAUDE BERNARD

Tontun astrokalenteri 17.12.2015

$
0
0
Jouluseppele! Mitä se oikein symboloi? Yleensä seppeleen merkitys on voitossa ja riemusaatossa.

Etsin tietoa netistä jouluseppeleen merkityksestä ja löysin sen liitettynä adventtiin. 1830-luvulla Saksasta se levisi koko kristikuntaan. Alunperin tuo havuista punottu seppele asetettiin pöydän keskelle ja siihen laitettiin neljä adventtikynttilää. Yhdysvalloissa seppeleestä tuli ovikoriste ja sieltä meillekin sellaisena.

Minulle tuo seppele on käsityön taidonnäyte. Olen joka joulu ostanut sellaisen kylän myyjäisistä, koska se on niin kaunis. Se on aina hyvin ja siististi tehty. Vaikka se vaihtaa väriä, niin olen ne viime vuosina tallettanut. Ehkä käytän niitä vielä puutarhassani. 


Astrologista yhteyttä en seppelelle löytänyt. Ehkä se voisi symbolisoida myös Pariisin kokouksen juhlaa tai ainakin toivetta tulevaisuuteen. Tähän tulevaisuuteen löysin tähtitaivaalta erään suloisen yhtymän, joskin vain hetkittäisen. 

Kuu Kaloissa kättelemässä Kalat-Neptunusta! Ohitus tapahtuukin aika nopeasti,ja Kuu siirtyy jo parin päivän päästä Oinaaseen. Mutta juuri nyt, on kuin Äiti ojentaisi rauhankätensä myrskyävälle pojalleen Neptunukselle. Hetken elämys kohdattaessa, ymmärrys ja usko. Usko parempaan maailmaan. Uskon että kansakuntien empatia ja yhteistyö on synnyttänyt hedelmän. Olkoon Neptunus sumussaan! Sittenkin, yritetty on

Minulla on ovessa kaunis tuollainen seppele. Jotakin hyvää tapahtuu maailmassa. 



On opittava olemaan hiljaa toiminnan keskellä
ja värähtelevän elävänä levossa.

INDIRA GANDHI


Tontun astrokalenteri 18.12.2015

$
0
0
Joulu lähestyy vääjäämättä. Siihen liittyy paljon kaunista, mutta paljon myös negatiivista. Kuuntelin suurella mielenkiinnolla radiosta Miina Supisen haastattelua hänen uudesta fantasiakirjastaan Mantelimaa, jossa joulua ei katsottu ollenkaan vaaleanpunaisen usvan läpi.

Minkähän vinkin seuraava joululahjapaperi minulle antaa? Tuli kultainen paper! Kultainen nuoruus, vaaleanpunainen lapsuus...nyt on onneksi valkoista maassa.


Mikä taivaalla olisi kultainen planeetta? Voisiko jokin planeetoista sisältää etsittyä kultaa? Asteroideista ainakin on löydetty monenmoistakin vuoksi on moni saanut surmansa. Jos maahan tippuisi kultainen meteoriitti, olisi se sensaatio ja varmastikin sota!

Merkurius lähestyy Plutoa Kauriissa. Pluto on niin voimakas vaikutteiltaan, että yksi pieni Merkurius ei muuta sen valtaa. Mutta se voi viestiä Plutolta jotakin. Otan tähän astrologi Anne Masseyn välittämää tietoa Plutosta. Jos joku haluaa, siitä voi tutkailla Pluton hidasta liikettä eri merkeissä ja eri vuosisatoina. Sehän kiertää Auringon n.250 vuodessa. Yhdessä merkissä se viipyy noin 20 vuotta. Mitä Pluto Kauriissa (2008-2023) opettaa meille henkisellä tasolla?

Yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat yksilöön ja yksilö pureskelee niitä hitaasti. Kauris-energia järkeistää ja järjestää. Joten kaikki elinkelvottomat ja huonosti suunnitellut rakennelmat pirstoutuvat tänä aikana. Yksilö ei ymmärrä tätä heti, ei kansakuntakaan. Vanhan asian, olkoon se sitten kuinka nurinkurinen, puolesta taistellaan kovasti. Muutoksen hyvää puolta ei tiedosteta kuin aikojen kuluttua. Riittääkö tiedostamiseen edes tuo 20 vuotta? Ihmisen minuus ja arvot paljastuvat kyllä aika pian muutoksissa, ja hän hämmentyy itsekin. Muutoksissa ja kriiseissä paljastuu ihmiselle itselle usein yllättäviä piirteitä, jotka tulevat esiin 'varjosta'.

Merkiuksen vierailu Pluton voimien alla muistuttaa taas tästä. Hämmennyksen usvassa on hyvä keskustella mieltä painavista asioista. Kun sanat tulevat ulos, ovat ne objektina itsellekin ja asian näkee selvemmin.

Maailma on täynnä ihmisiä,
jotka ovat lopettaneet itsensä kuuntelun
tai kuuntelevat ainoastaan lähimmäisiään
oppiakseen mitä heidän pitäisi tehdä,
kuinka heidän tulisi käyttäytyä
ja millaisten arvojen vuoksi
heidän kuuluisi elää.

JOSEPH CAMBELL

Tontun astrologia 19.12.2015

$
0
0
Toinen kultainen paperi. Nyt otan pienen pojantyttäreni kanssa jouluaskartelut esiin. Tuossa olisikin aika mukava kuusenkoriste tuo riippuva esine. Senhän voisi tehdä vaikka joulupaperista.


Tässä vaiheessa otan kyllä esille tämän hetkisen tähtikartan hallitsevan planeetan. Se katsotaan Nousumerkistä eli Ascendentistä. 

Olen merkinnyt tähtikartan paikkakunnaksi Raahen ja klo 12.00. Siihen osuu Nousumerkki 0 astetta Vesimiestä. Nyt se on niin rajalla, että Kauris ja hallitsija-planeetta Saturnuskin voi vaikutusessa olla mukana. Vesimies-merkin hallitseva planeetta on kuitenkin Uranus, joten keskityn nyt  tuohon suurten muutosten planeettaan.

Uranusta sanotaan myös teknologian, uusien keksintöjen ja maailman menoa kumoavien ideoitten planeetaksi. Hallitus yrittää runnoa yhteiskuntasopimusta johonkin muottiin. Toiset tahot löytävät siitä aina heikkoja puolia ja taas uusiksi hela hoito.

Yhä uusia nuoria innovaattoreita nousee pinnalle. Keksitään sairauksia parantavia juttuja, sähköttömiä puhelinlatausta ja vaikka mitä. Mitähän kaikkea vielä nouseekaan pintaan tämän kahden vuoden aikana Uranuksen viipyessä Oinaassa. Kun Uranus liikkuu Härkään,  asenteet muuttuvat toisenlaisiksi, ehkä yhä enemmän sellaisiin keksintöihin, jotka turvaavat elämäämme ja estävät rasittamasta luontoa. 

Ei yhtään hassumpi Hallitsija-planeetta tuo Uranus näihin oloihin, kun katsoo sen hyvää näkökulmaa!

Ja kyllä tämä ideavoima saavuttaa yksilöäkin, kun vain uskaltaa. Tällä hullulla tontulla leiskahtavat jos minkäkinlaiset ideat mielessä. Viimeisin niistä oli käyttää kesämaisemakorttia (kahvilakorttiani) joulukorttina. Liimasin päälle vain kultaisen tarran 'Hyvää Joulua'. Keksin niin hyvän joululahjatyönkin, kirjaillun lapasen ja kun aloin tehdä toista, meni toinen hukkaan. En löydä sitä mistään. Miten tehdä sitten toistakaan? ...Täytyy keksiä kai jotain muuta.

Nykyhetkessä sinulla on voima muuttaa rajoittavia uskomuksia
ja tietoisesti kylvää itse valitsemiasi siemeniä.
Muuttaessasi mieltäsi 
muutat näkökulmaasi.

SERGE KAHILI KING


Tontun astrokaltenteri 20.12.2015

$
0
0
Minulla oli jo mielessä jotakin, kun silmäilin tämän päivän karttaa. Mutta katsotaanpa ensin tämän päivän joulupaperi. Itsellekin yllätys. Kotihan se siellä.


Tämän päivän tähtikartta on aika itsekeskeinen. Kuten politiikka paneutuu nyt oman maan asioihin, siellä kotona tapahtuu sama. Planeettojen sijainti kartan vasemmalla puolella sellaista osoittaa. 

Kuu on siirtynyt Oinaaseen, joten nyt hippulat vinkumaan ja joulusiivouksiin. Kuu Oinaassa antaa siihen pikkuisen alkuunpanevaa voimaa ja innostustakin. Eihän suomalainen saa sielun rauhaa, jos ei laita vähän nurkkiansa kuntoon, punaista ikkunaan ja jouluesineitä esiin.

Se mikä minulla oli mielessäni, niin ajattelin laskea tämän päivän kartan elementit. Elementti tarkoittaa energian sisältöä; vesi (tunne), maa (raha ja materia), ilma (ajatukset ja ideat) ja tuli (energiaa). Toivon, että se sisältäisi nyt edes pikkuisen enemmän tuota energiaa. Emme vielä tarvitse tunteilla, tehdään se joulupäivänä. Maa-elementtiä eli rahaa (ja järkeä) tarvitsemme, mutta voimme antaa sitäkin enemmän syventymällä toisen tarpeisiin ja ideoimalla, mitä voisimme tehdä läheistemme hyväksi (se ilma-elementti). 

Kun laskin Auringolle ja Kuulle 2 pistettä ja kullekin planeetalle 1 piste, sain tulokseksi ihan mukavasti sitä tulta, jopa 6 pistettä. Oi kun hyvä!!! Nyt vain hihat heilumaan, niin johan alkaa tuntua paremmalta. Maatakin on mukavasti, jos ei rahaa, niin järkeä kuitenkin, 3 pistettä, tunnetta 3 pistettä ja ilmaa 1 piste. Tällainen energia kyllä lopahtaa joulupäivään mennessä, mutta nyt se on tarpeen.

Samoin kun opimme aloittamaan
ja keskeyttämään,
me voimme oppia saattamaan 
loppuun aloittamamme asia.

SARK

Tontun astrokalenteri 21.12.2015

$
0
0
Joulupaperi ei ole mikä tahansa paperi, vaikka se on vanhakin. Ensinnäkin sen on joku suunnitellut. Toivottavasti joku, joka saa sellaisesta elantonsa. Se on painettu jossakin. Eli joku firma saa siitä rahaa ja työntekijäkin. Kauppakin saa siitä osansa välillisesti. Aika kalliita ne joulupaperirullat on, kun katselin. Ja usein niin heikkolaatuisia, että heti rikki menevät, kun yrittää jotakin niihin kääriä. Mutta olenkin säästänyt sellaiset kestävämmät paperit. 

Ennen kaikkea niissä on muistoa. Usein niissä lukee tussilla vielä jotakin, kenelle ja keneltä. Se on vähän hutiloitua paketin osoittamista, mutta on nyt muistona. Ne lahjalappuset ovat kyllä menneet roskiin, kun ne on usein niin lujasti solmittu nauhoihin. Eipä silti, joskus olen säästänyt noita nauhojakin.
Nyt tuli tällainen. Kukkanen nimeltä Joulutähti! Luulenpä että tämä taitaa olla jonkun kukkakauppaketjun paperia. Joulutähti minulla on ollut pöydälläni jo toista viikkoa. Punaisena, kuten nyt on kaikki mahdollinen keittiössä punaista mattoa myöten. Se väri lämmittää. Mikähän tähtikartalla lämmittäisi? 


Aurinko ei nyt juuri meitä lämmitä, niin matalalta se kurkistaa, ainakin täällä Raahen tienoilla. Pökköä pesään vain, se lämmittää. 

Tuliplaneetaksi yhdistetään usein se Mars, punainen planeetta. Kun katson sitä kartalta, ei se oikein mukavalta nyt näytä. Mikä meitä rassaa? Mikä Suomea rassaa? Mikä Eurooppaa, mikä maailmaa? 

Mars on yhä Vaa'assa, 22 astetta. Tasapainoa etsivät kaikki. Vaaka heilahtelee laidasta laitaan. Kun toinen ehdottaa jotakin, niin toinen haraa vastaan. Näinhän on maidenkin välillä. Kuinkas sinulla? Oletko vastaanhangoittelija vai yritätkö diplomatiaa? Mars on haastavassa neliössä järkevyyttä etsivän Pluton kanssa ja oppositiossa tuli-elementtisen Uranuksen kanssa. Eikö hommat siellä kotonakaan ota sujuakseen? Meneekö riitelyksi, naputtamiseksi ja kahnaamiseksi? Ei siitä joulumieli rakennu kyllä.

Marsilla on kuvioissa eräs aurinkoinen puoli kuitenkin. Se on sekstiilikulmassa Auringon kanssa. Taustalla on positiivinen usko jouluiseen rauhaan ja iloon. Ei me ilman tätä hössötystä jaksaisi täällä pimeässä. Me jähmetyttäisiin muuten täys kylmyyteen ja masennukseen.

Olemuksemme on liikkeessä;
täydellinen tyyneys on kuolemaa.

BLAISE PASCAL


Tontun astrokalenteri 22.12.2015

$
0
0
Olen tainnut katsoa tähtikartan melkein puhki, tonttumaisesta näkökulmasta. Mitäs jos antaisin joulupaperin puhua vuorostaan ja jättäisin kartan syrjään.


Kyllä vain. Tämä on tosi kaunista paperia. Niin suomalaista! Tulee heti mieleen eräs kauneimmista joululauluista; Varpunen jouluaamuna. 

Miksikähän suomalaisessa joulumaisemassa on useimmiten pieni mökki? Eikö suuri kartano luo sitten joulutunnelmaa? Kuuntelin radiosta erästä tutkimusta. Tosin en tiedä kuinka tosipohjalta sitä oli tehty, mutta näin siinä kerrottiin. Köyhä on anteliaampi kuin rikas. Köyhä on sitä empatian vuoksi, koska on itse kokenut puutetta. Jos köyhä tulee rikkaaksi, on hänen vaikeampi antaa. Jos rikas tulee köyhäksi, ymmärtää hän antamisen lahjan. Jutussa kuitenkin pähkäiltiin sitä, että onko jo ihmisen luonteessa se anteliaisuus ja saituus. 

Tämä kuva puhuu anteliaisuudesta. Lintu on onnellinen jyvistä. Mietin kuvaa katsellessa, mikä olisi anteliaisuuden mittari tänä päivänä. Mitäs jos se onkin aika? Kuinka paljon aikaa annat toiselle? Sellaista aikaa, jolloin todella keskityt vain toiseen? Siihen voi jokainen vastata itse. Valitettavasti tuota aikaa ja huomiota hakevat monet lääkäreiltä, terapeuteilta ja jopa baarimikoilta tai bussikuskeilta tai oudoilta ihmisiltä matkustaessaan. Monet maksavat, että joku heitä kuuntelee. 
Arvokkain lahja on ajan ja huomion antaminen toiselle. Kannattaa miettiä pihtaako juuri sitä tärkeintä 'muka kiireeseen', toissijaiseen vai varastatko omalla turhanpäiväisellä läpinällä sitä toiselta. Uskon kuitenkin ihmisen hyvään tarkoitukseen. Usein olemme niin väsyneitä, ettemme jaksa keskittyä toiseen. Siihen nimittäin tarvitaan energiaakin yhtä hyvin kuin sydämen halua.


Elämä on tehty ajasta.

BENJAMIN FRANKLIN


Tontun astrokalenteri 23.12.2015

$
0
0
Nyt katson viimeisen kerran tähtikarttaa ja nostan sieltä esiin rakkauden planeetan Venuksen, olkoon sitten joulupaperi tähän päivään mikä hyvänsä.

Tässähän se on. Tähtitaivas ja siellä lahjojaan jakava Joulupukki.


Venus-planeetta sijaitsee yhä hyvin syvällisessä ja maailmoja ymmärtävässä vesi-elementtisessä Skorpionissa. Sen kosketus muihin planeettoihin on suosiollinen, lämmin ja iloisesti lähestyvä. Kuten tuo joulupukki poroineen tuossa joulupaperissa.

Ensinnäkin se on sekstiilissä Jupiteriin, jota planeettaa kutsutaankin itse tähtitaivaan joulupukiksi. Venus sydämellisyydellään avaa joulupukinkin sydämen. Se haluaa tehdä parhaansa, antaa parhaansa. Parhaansa.

Venuksella on myös kaunis kolmio Kalat - Kheironiin. Myötätuntoa riittää läheisille, sydän haluaa olla auki ja se tervehdyttää ja rauhoittaa ihmismieliä. Sydän haluaa olla auki.

Venus on myös sekstiilissä naapuri-planeetta Merkuriuksen kanssa. Jokainen haluaa puhua kauniisti toiselle. Haluaa ilmaista hyvän puolen itsestään.

Näihin haluihin minä uskon. Toinen asia on sitten se kuinka pystyy sen halun tuomaan esille. Uskon siihenkin, että jokainen tekee sen mitä pystyy.

Hyvää Joulua kaikille lukijoille ja kaikille niillekin jotka eivät lue! Huomisessa kalenterissa annan tilaa vain joulupaperille.

Voit aloittaa juuri siitä, missä olet!

KABIR



Tontun astrokalenteri 24.12.2015

Älyttömät joululahjat!!

$
0
0
Sain Serentikseltä (blogi Madonluvut) haasteen kuvitella "Älyttömiä joululahjatoiveita". Kun minulla oli työn alla tuo joulupaperikalenteri, lupasin, että kuvittelen ne "Älyttömät joululahjat" mitä muka sain. Ja nämä lahjat aivan itselle. Suurin toiveeni tietenkin olisi aivan muuta, yhteisöllisempää, mutta antaapas sen olla.

Koska olen niin kiinni kissojen ja talon kanssa, sain tietenkin lahjaksi matkoja mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.

1. Sain kolmen viikon matkan vaeltaa Portugalin Santiagopolun kuuluisa'kukko'seuranani ja turvanani siellä. Sain myös matkaan liittyen lipun Fado-laulu iltaan, missä Mariza konsertoi ja jossa juhla-aterialla kuunneltaisiin Amalia Rodriguesin lauluja. Oijoi!!



Alimmainen levy minulla on itsellänikin.

2. Sain matkalipun Amerikan puolelle viihtymään varmaankin maailman kauneimmassa luolastossa, Kuvanveistäjä Ra Paulette on luonut luolaston elämäntyökseen Uudessa Meksikossa.


3. Lahja on keväinen lippu kahdelle viikolle ja oppaalle mukaan Makedoniaan ja Dubrovnikiin. Siellä minulla on aivan oma mielenkiintoni ja tutkimustyöni alueeseen. 

4. Lahja oli sitten hyvä sijaiskodinhengetär/henki tänne, jotta saisin suorittaa kaikki nämä matkat, ja joka hoitaisi talon, puutarhan ja kissat!



Ohhoh! Olipas joulupukki!! Tuntuu melkein kuin olisin saanut tuon kaiken. Ainakin mielikuviin saakka. Ja netissähän näissä paikoissa voi matkustella, nähdä ja kuulla kaiken!

Kiitos Joulupukki!

Kiitos oikeillekin lahjoille, jotka olivat hyvin mieluisia!

Ps. Kuvat ovat netistä (Wikipedia) ja Ra Pauletten kotisivulta

Tässä laulaa Amalia!  Hän lauloi surusta, köyhyydestä ja sorrettujen kohtalosta, varsinkin naisten kohtelusta, FAdo- laulujen sisältöä

Mitähän uusi vuosi tuo tullessaan?

$
0
0
Elämä on ihmeellinen seikkailu, kun 'sen oikein oivaltaa' (Tapio Rautavaara)! Siellä se on ikkunan takana. Se on myös sitä sisällä.


Miksi sitten monen ihmisen rinta on täynnä murheita? Usein kannamme toisten murheita. Maailman murheita.

Otetaan uutena vuotena edes yksi sieltä pois ja vaihdetaan tilalle jotakin hyvää, vaikka maamme kauneus ja talven kauneus. Tai oma terve käsi. Tai että on sisävessa ja nesteet kulkevat.

Tämän kuvan kera HYVÄÄ UUTTA VUOTTA LUKIJOILLENI!

Minut kai on Luoja luonut eräänlaiseksi inhottavaksi ihmiseksi, joka kaivaa positiivista vaikka kiven kolosta ja ärsyttää silläkin muita. Tehtäväni?

Ei se positiivisuus ihan siitä synny. Se syntyy myös siitä, että katsoo suoraan 'pahaa silmiin' ja hyväksyy, että sitä on. Mutta hyväksynkö minä sen itselleni? Sallinko sen pelottaa itseni hengiltä? Tietoisuus on voimaa.

Moni ei arvaa kuinka synkkänä näen maailman menon ja ihmisen kohtalon. Olen syvimmältäni hyvinkin pessimistinen.

Mutta en anna sen leimata itseäni tänään, en varmaan huomennakaan, en ehkä elinaikanani. Minulla on lupa nauttia tämän elämän hyvistä asioista. Minulla on lupa rakentaa hyviä asioita. Minulla on lupa olla niin vahva ihminen kuin vain pystyn, niin hyvä kuin osaan. Mutta en usko siihen, että se mikä on hyvää minulle, olisi sitä myös toiselle. Toisilla on erilaiset asiat hyviä.  Toiselle voi se murheen taakkakin olla elämän sisältö. Sairauskin. On joskus todettu, että jos sairas tervehtyy, pelkää hän sitä uutta elämää. Aivan kuin ikuinen opiskelija pelkää asettaa itsensä työmarkkinoille.

Näen että totuus, hyvyys ja onni on jokaisella yksilöllinen. Kauneuskin. Rakkaudenkin käsitämme omalla tavallamme. Tähän syntyy usein ymmärtämättömyys toisiamme kohtaan. Ja negatiiviset tunteet. Pelkäämme toisten kulttuurien erillaisuutta. Sen sijaan voisimme jo hyväksyä saman kulttuurin erilaiset ihmiset, itsemme erilaisuuden. Olemme kaikki erilaisia, yksilöllisiä. Ehkä yritämme kaikin keinoin olla samanlaisia ja peitämme sen erilaisuuden. Että tulisimme hyväksytyksi. Ja petämme itseämme.

Mitäs jos lakkaisimme pettämästä itseämme?

En mahda mitään, että näin Uuden Vuoden Kynnyksellä pohdin vähän syvempiä. Ruusutarha näitäkin synnyttää. Ruusutarhan vierellä elää ihminen täydimmillään. Silloin kun itse ruusu lepää.

Ensi keväänä istutan jälleen uusia ruusuja tarhhaani. Sillä rikastutan elämääni.

Tähän vielä musiikiksi isäni Matti Tuhkalan Romanssifantasia. pianistiserkkuni Craig Johnsonin tulkitsemana ..kannattaa kuunnella!

Tuoksuja!

$
0
0
Jotkut haluavat ruusutarhaansa juuri tuoksuvia ruusuja. Luin, että Oulujoen taimistollakin on tehty oikein tuoksututkimus. Se löytynee sen sivustoilta. Eli on tutkittu mitkä ruusut tuoksuvat ja miten ne tuoksuvat. Tässä Taija Savilakson tutkimus siitä. Sivulta löytyy myös Ruusujen tuoksugalleria.
Joissakin ruusukirjoissakin on eriteltynä tuoksuvat ruusut.

Minä olen vuosia käyttänyt puutarhassani tuoksuvia yrttejä, joita olen käyttänyt teenä tai ruoan valmistuksessakin. Mutta ruusuista tykkään niiden muotonakin, ei kaiken kauniin tarvitse tuoksua.

Minä innostuin vuosia sitten vaihtoehtohoidoista ja mm. aromaterapiasta. Tuli hankittua oikein pikku arkullinen eri tuoksuja.  Ja yhä käytän niitä, joskus hieronnassakin, mutta muutenkin. Lehmusta ja piparminttua sekä katajaa käytän saunan löylyvedessä. Sitrunellaa olen tipautellut luutuusveteen. Ja eteisessä tuoksuu pikkukupissa pumpuliin piilotettuna laventeli tai muu tuoksu. Rosmariinia tipauttelen rasvaan joskus kun voitelen kipeitä jalkojani. Eugalyptys on ehdoton aromakupissa höyrynä silloin kun nenänpäätäni kylmää ja nuha meinaa yllättää. Yön kun se sänkyni vierellä höyryää, niin aamulla on terve olo. Ruusuntippoja laitan joskus jopa tyynylleni. Laventelihöyry rauhoittaa jos ei saa unta.

Tällainen kaunis arkullinen niitä on kertynyt. Ja joskus vieläkin nappaan jonkin tippapullon, kun niitä sattuu silmien eteen. Kirjallisuuttakin siitä löytyy.



Tuoksut ovat ihania! Ainakin, kun en ole niille allerginen. Ja uskon, että se allergisuus on enemmänkin tullut kemikaaleista kuin aidoista tuoksuista. Nykyäänhän ei sovi pitää enää minkäänlaista hajuvettä (oikeaa minulla ei ole kyllä koskaan ollutkaan) tai eudecolonaa (jota on) yleisissä tiloissa. Joskus olen löytänyt niistäkin hyviä tuoksuja, yleensä ne ovat liian makeita.

Nyt olen jälleen siivoillut tätäkin arkkua, käynyt läpi mitä voin mihinkin vielä käyttää. Näin pimeään ja kylmään aikaan tuoksut virkistävät, voimistavat ja lämmittävät mieltä ja kehoa. 

Jossakin minulla on varastossa suitseketikkujakin. Liekö niissä enää mitään tuoksua, ovat jo ikivanhoja? Joltakin matkalta tullut mukaan.

Mihinkähän minä näitä vielä voisin käyttää? 

Kaunista musiikkia tässä:

Smell of roses - Christos Stylianou feat. Maria Latsinou

Jääkukkia meren rannalta!

$
0
0
Sain viestin, että kannattaisi tehdä retki Mikonkarin merenrantamaisemiin. Muutenkin se on ollut yksi mielipaikkojani. Monia vuosia sitten siellä oli mukava mattoranta. Pesin siellä aina matot ja samalla olimme retkellä koko perhe. Nyt käyn siellä usein yksinkin katsomassa ja haistelemassa merta.

Nyt tuo retki toi minulle ja naapurilleni todella upean elämyksen. 




















Ruusublogi ja ruusutarha 5-vuotias! Ennen ja nyt!

$
0
0
Miten kasvaa ja kehittyy pihamaa viidessä vuodessa? Aika hitaasti. Ruusutkaan eivät kasva yhtäkkiä. Ne voivat jököttää parikin vuotta inahtamatta. Olen oppinut sen kasvattajilta, joilla ruusupensaat ovat jo olleet yli 10 vuotta.

Entä piha? Tiedän, että rahalla ja valmiilla tavaralla saa pihan kuntoon vuodessakin. Riskillä taimilla ja pensailla myös. 

On pikkuisen toinen juttu, jos pihaa näpelöi vain luonnon- ja kierrätystavaran kanssa ja omin käsin ilman koneita. Ja siemenistä kasvattaa perennoita ja myöhemmin hajoittaa juurakoita.

Mutta se itse prosessi!! Se on aivan ihanaa! Toki se vaatii sen arvokkaimman, nimittäin AJAN. Ja vähän kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Ja ennen kaikkea INTOHIMOA!

Haluan laittaa tähän nyt joitakin kuvia pihastani vuosilta 2009-11 ja vuosilta 2014-2015. Pikkuisen siinä näkyy eroa. Mutta ei paljoa. 

Kaikki oikeastaan alkoi jo 2009, kun mieheni ihmetykseksi aloin kaivamaan lampea. Hulluako sinä?!


Mitä hullua minä? Olithan itsekin rakentanut savusaunan tuossa takana, sanoin silloin miehelleni. Ihan vain mukavuudenhalusta. Savusauna rakennettiin jo 1985, joten ihmeesti se on siinä vieläkin, palamatta. Yllä lammen rantaa taloon päin 2015.

Ja pian sen jälkeen mieheni äkkäsi, että tehdäänpä kesäkeittiö, kun jäljelle jäi noita hirsiä. Hyvin yksinkertainen; hella, vesipönttö ja savustusuuni. Pöytä ja penkit. Kerrassaan mainio paikka, jossa vietettiin kaikki kesät. Ihan mukavuuden halusta siis!


Monenlaista aitaa on rakennettu sitten sen jälkeen. Myöhemmin oli pakko poistaa vanha lahonnut kesäkeittiö. Tilalla kasvaa nyt ruusupensas. Ihan mukavuudenhalusta. Toki kehittelen kesäkeittiötä vähän toiseen paikkaan.  Alla kuvat vuodelta 2015.

 

Verantakin rakennettiin mieheni 80-vuotislahjaksi. Mikä ylellisyys! Hän ehti nauttia siitä 7 vuotta.
Nyt haluan poistaa verannan edestä kaikki perennat. Siirrän ne muualle, pähkinäpensasta ja suklaa-aroniaa myöten. Ne peittävät ruusutarhanäkymää pian aivan kokonaan kuten myös maalaismaisemaa taustalla. Siinä hommaa minulle ensi keväänä. Tämä kuva on otettu 2009.


Kun mieheni vielä eli 2010, rakensin nk. Ruusutarhan Esikartanon, jonne siirsin kaikki ruukkuruusut, joita olin äitienpäiväksi saanut. Siinä oli mukava istua, kun terassilla oli liian lämmin. Sain äitienpäiväksi ruusupenkinkin lahjaksi. Ruusuharrastus oli nipistänyt minua!


 Nyt vuonna 2015 ei tässäkään kuki enää äitienpäiväruusut. Siirsin ne ruukkukukiksi. Tämän alueen on valloittanut melkeinpä Valamonruusu ja akilleijat.


Loin ruusutarhalleni "kuningattareksi" metsäkauriin, joka symboloi itse Äiti luontoa. Tässä jo vuosi 2010, jolloin olin rakentanut kivipolkuja  ja suunnitelmia pyöri jo päässäni kovasti. Aitta häämöttää tuolla kutsuvasti. Jos laittaisi siihen pienen kahvilan?


Ja tässä vuosi 2015. Kuvassa näkyy myös valmis pajuaita.


Näkymä terassilta. Heinäseipäät ovat pystyssä. Porttia ja aitaa siihen mietiskelen vuonna 2010.


Ystävät tulivat auttamaan aidan suunnittelussa. Minulla oli paljon moskaa vasta kaadetusta pajukosta ja lepikosta. Halusin käyttää ne kaikki puutarhaani ja muutakin mitä nyt ulkohuoneiden varastosta löytyi. Tuosta aloitin. Oinaan sarvesta. Kiitos!




Samainen aita-apurini pajutaiteilija Hilkka Välikangas-Jyrinki lainasi minulle omalta pihaltaan hevoset kesälaitumelle v. 2011, kun avasin keväällä Ruusumuorin Kesäkahvilan. 

Äitienpäiväruusut kukoistivat ja muutamat ryhmäruusutkin, joilla aloittelin ruusutarhaani. Toki muutama ruusupuskakin oli jo istutettu.

Hevoset "hirnahtelivat ja säikyttelivät" kahvila-asiakkaitani ja kotiutuivat hienosti ruusutarhaani.

Hauskasti aherrellen sujuivat neljä seuraavaa vuotta. Onneksi sain olla terveenä, jotta jaksoin kaivaa ja kontata ja leikata ja rakennella.

Oppi siinä monenmoista! Eikä se kaikki ihan yksin olisi sujunutkaan. Naapurit ja ystävät auttoivat paljon. 

Suurkiitokset heille!

Pajuaitaa vuonna 2015:


Sammalsohva tehty vanhasta hetekasta ja pajuista. Myöhemmin istutan siihen vaikka ruusuja, kun päällys lahoaa. Nyt siinä istahtivat usein kahvilavieraat. Alla näkymiä sammalsohvan edestä. Siihen olen rakennellut rugosaruusuryhmää.


 

Ja pieni vanha vilja-aittakin on kokenut aika suuren muodonmuutoksen!


Nyt kuvista puuttuvat ruusupensaat ja itse se ruusutarha! Jospa ne tulisivat enemmän rönsyävän suurina esiin jo viiden vuoden päästä! Nyt ne ovat siroteltuna vähän pitkin piha-aluetta ja vielä pieninä kokonaisuuksina ryhmiteltynäkin. Antakoon ruusut voimaa Ruusumuorille jaksaa vielä!

Olipa muuten tästä työ! Ihan mukavuuden halusta tämäkin. Muistoksi!

Onneksi tuli lunta!

$
0
0
Ehdin olla jo vähän huolissani ruusujen voinnista.

Routa kuitenkin ehti ennen lunta. Mutta lunta oli ennen noita kovia pakkasia niin vähän, että luudalla sain kerätä sitä ruusujen juurille.

Nyt tosin on satanut ihana pumpulilumi suojelemaan juuristoa ja muitakin maavarsia.






Suvi Teräsniska ja Taivas sylissäni!

Korona-peli esiin vintiltä!

$
0
0
Nämä keskitalven hämärät päivät innostavat pelaamaan lautapeleja ja viettämään sellaista harmitonta ja viihteikkästä aikaa yhdessä. 

Erään ystävän kanssa kannettiin vintiltä esiin vanha Korona-peli. Muistan kun se ostettiin lapsuuteni kotiin ja sitä pelattiin ahkerasti. Samainen peli on vielä melkein ehyt, pikkuisen kupin vieressä puupinta lohkeillut, mutta jopa kaikki nappulatkin ovat vielä tallella. 

Voi kun se oli mukavaa, jopa liikunnallista! Hävisin reilusti ystävälleni, joka iski melkein kerralla kaikki nappulat pussiin. Kun hän lähti, jäin harjoittelemaan neljän nappularyhmän kanssa. Hiki ihan tuli!

Tämä Koronahan toimii köydän miehen biljardina ja on ihan suomalainen keksintö. Luin netistä, että sillä on vieläkin oma Korona-yhdistys ja pelaajia. Tässä enemmän siitä tietoa.

Nappulat ovat laitettu valmiiksi.

Tähtäys!

Ohhoh! Nappula joutunut piippuhyllylle!

Näinkin saa ampua!

Mies-paha voitti ja minulle jäi näin monta!


Vanha laatikkokin oli tallella. Niemen tahdas teki leluja 50-luvulla.

Jotain mukavaa! Lord Est

Kanadalaisten ruusujen kasvatuskoe 2

$
0
0
Hulluna 'mukkaan' aina uuteen!

Kirjoitin jo aikaisemmin tuolla marraskuulla, että raivasin jo kanadalaisille ruusuille ihan omat penkit tai kasvupaikat odottamaan kevään istutuksia. Onneksi en huimapäisyydessäni istuttanut niitä nyt jo, kuten joku on tehnyt, koska testivuosi kuitenkin alkaa vasta kevät 2016. Mutta varasin muutaman puskan jo itselleni Oulujoen Taimistolta. Tässä niistä yksi, jonka aion istuttaa lämpimään paikkaan kahvila-aitan eteen takana suoja kahvilan punaisesta seinästä. Kuva on Oulujoen Taimiston arkistosta: William Baffin, köynnösruusu. Saa nähdä yltääkö se Pohjanmaalla köynnökseksi?


Tämä punainen ihanuus tulisi vastapäätä tallin seinän koruttoman herkkää Pohjantähti-ruusua. Koska tämä 'tähti' ulottelee itseään jo taivaalle, katsoin parhaaksi navetan ja aitan väliin rakentaa sille ja tulevalle kaverille tueksi portin vanhoista jousipatjan luurangoista ja heinäseipäistä. Saapa nähdä kuinka sen unelman kanssa käy? 

Mutta huomaan, että kanadalaisten ruusujen kanssa minut on rajattu vähän kurinalaisempaan työhön. Ohjeistusta on annettu sivukaupalla lannoituksesta ja muusta. Kuitenkaan niitä ei saa juurikaan juurimullastoa enempää talvisuojata.

Tähän kokeeseen on osallistujia jo viitisenkymmentä, jos ei ylikin, kun mukaan tulee koko ajan lisää väkeä. Kirjeenvaihtoa käydään emailin kautta, mutta myös facebookissa tälle on oma sivustonsa. Siellä on esitelty ruusuja ja pihoja, purettu keskenämme tämän talven huolia ja annettu monenlaista neuvoa. Mukava alue tutustua ruusuihmisiin!

Theresa Bugnet
Kanadalaiset ruusut ovat varmastikin valtaamassa  maailmaa ja suomalaistakin ruusutarhaa. Vaikka kuuluisa ruusunkasvattaja Georges Bugnet olikin alun perin Ranskasta, annetaan hänelle kunnia juuri kanadalaisten ruusujen risteyttäjänä ja kasvattajana. Therese Bugnet on jo monen suomalaisen puutarhassa, kuten myös Louise Bugnet ja moni muukin laji. Hän kasvatti ruusuistaan kestäviä yhdistämällä niitä kanadalaisten luonnonruusujen kanssa. Sitten voi vain "syyttää Leif Blomqvistia kirjallaan Rosor i Norr, jossa hän esittelee hyvin montakin kanadalaisruusulajiketta (mukana tässä koeviljelyksessä). Nyt ollaan vauhdissa niiden kanssa!

Mitä nämä kanadalaiset kuuluisat ruusut sitten oikein ovat?!

Poimin  tähän sivulleni vähän tietoa tuolta Blomqvistin kirjasta:
Ensinnäkin Kanada on myös pohjoisia maita ja siellä on ahkerasti kasvatettu talven kestäviä lajikkeita. Manitobassa (kuuluu Ottawaan) on toiminut jo vuodesta 1960 lähtien erityinen tutkimusasema, jossa on testattu ruusuja. Näitä talven- ja taudinkestäviä ruusuja kutsutaan Explorer-ruusuiksi ja ne ovat nimetty kuuluisien tutkimusmatkailijoiden mukaan. Nykyään ruusuja tutkitaan m Agriculture Canada- ja Morden Research-nimisissä tutkimuslaitoksissa, nekin Manitobassa mm. Portland-sarjaa ja Artist-sarjaa.

Näiden asemien kautta kanadalaiset ruusut ovat tulleen suosituiksi niiden runsaan kukinnan (remontoivat ruusut) ja talvenkestävyyden vuoksi. Jotkut niistä saattavat kukkia koko kesän.

Joten saapas nähdä! Olen tilannut seuraavia kanadalaisia ruusuja:

Betty Bland (Rosa Blanda x tuntematon ruusu), Frank Skinnerin risteytys, 1925
Hope of Humality, Porkland-sarja, jolla kunnioitettiin Punaisen Ristin 100-vuotisjuhlia, vuodelta 1995, hyvin tummanpunainen ruusukaunotar
John Cabot, köynnösruusu, vuodelta 1969, Felicitas Svejda, Explorer-sarja
William Baffin,1983, Felicitas Svejda, Explorer-sarja, 
John Frank, 1979, , Felicitas Svejda, Explorer-sarja

Ja ... olen varannut myös Pirjo Raution suomalaisen Merveille-ruusupensaan!

Joten siinäpä sitä onkin ensi kesäksi!  Sitten tutustun lähemmin noihin ruusunkasvattajiinkin ja jopa noihin tutkimusmatkailijoihin. Uteliaisuus on suuri!!

Nyt kuitenkin monet ruusunkasvattajat ympäri Suomen maan ovat aivan kauhuissaan tästä syystalvesta ilman lumipeitettä. Monet pelkäävät ruusujensa puolesta E-Suomessakin.

Pihallani on lunta. Mutta tuliko sitä ajoissa ja tuliko tarpeeksi? Miten käy jo puutarhassa kasvaville kanadalaisille; Kuvassa nuokkuva Wasagaming ja  pysty John Davies.

 

Kukkamaalarit Greta Schalin ja Anna Snellman

$
0
0
Kuten viime talvenakin kevättä odotellen otin esille kukkamaalareita, otan niitä nytkin esille.

Greta Schalinia on kutsuttu Suomen kukkamaalauksen äidiksi. Hän syntyi Turussa 1897 ja eli 96 vuotiaaksi. Hän mm. maalasi kauneimmat kukkamaalauksensa 90-vuoden iässä.

Tulee mieleen ruusunkasvattajat ja puutarhurit, joiden katsotaan eläneen vanhaksi. Onko kukissa jokin voima sitten niitä maalatessa myös? Luulen, että kummassakin tapauksessa on se, että ihminen saa elää sisältä ulos ja luoda, nähdä kättensä työn. Siitä ihmisen onni!

Jotenkin olen pahoillani, että Greta Schalinia kuten ei Anna Snellmaniakaan (hänkin kukkamaalari) löydy esim. suuresta Suomen Taide-kirja sarjasta. Kukkamaalareita ei ehkä yleisesti arvostettu. Onko se sitten jonkinlaista kukkahattu-tätimäistä kevyttä tai sitten se, että nämä maalarit olivat naisia. On maailmassa kukkatauluillakin tehty läpimurtoja, kuten Vincent von Gochin "Auringonkukat" tai Georgia o'Kneef, mutta he ovat löytäneet aivan oman tyylinsä. Olen nähnyt monenlaista kukkamaalausta ja myönnän, että niissä on joko henkeä tai sitten ei.

Greta sai sukunimensä piirustuksenopettaja Teodor Schalinin mukaan. Kun nämä taiteen rakastajat menivät naimisiin, sormuksiin kaiverrettiin "Ei elämää ilman taidetta". Greta maalasi enimmäkseen akvarelleja mutta innostui grafiikkaan miehensä ammatin myötä. Hän oli mm. graafikko, joten ei ihme, että Gretakin innostui grafiikasta.

Luin, että Greta maalasi mielellään luonnonkukkia. Lapset usein toivatkin niitä hänelle maalattavaksi luonnosta ja torilta. Sain sen käsityksen, että Gretan kotona ei ollut puutarhaa, sen sijaa graafinen paja oli. Mutta hän kulki paljon ympäriinsä eri maissakin maalaamassa kukkia.

Tähän aikaan kun ajatukset ovat jo puutarhassa ja keväässä, on mukava katsella kukka-aiheisia maalauksia. Tässä Gretan eräs työ;  Ruusuja tietenkin. Se on kopiokuva sivustolta artnet.com ja lisää kuvia löytyy tästä. 


Siis kaikki tiedämme, kuinka vaikeaa on saada hyvä valokuva, saatikka sitten maalata jotakin käsin, jotta siitä tulisi edes tyydyttävä.  Alla toinen kuva samalta sivustolta "Sinivuokkoja", minusta niin hehkeän herkkä.


Toinen samalla tavoin kukkamaalarina arvostettu oli Anna Snellman. Syntynyt 1884 Viipurissa ja kuoli Helsingissa 1962. Hän oli J.V. Snellmanin pojantytär. 

En mistään löytänyt näiden kahden taiteilijan yhteyttä toisiinsa. Anna Snellmanin työt ovat vähän ilmavampia, vapaamman sivellintekniikan tuotosta. Tässä saman yllä mainitun linkin kautta eräs hänen töistään.


Tässä taiteesta lisää. Ihminen luo joskus itsestäänkin taideteoksen! Se on tarkoitettu kauniiksi.

Amazing Colours: Visit All Ethiopian people in six minutes with Enkitkit Alena instrumental music


Kynttilänpäivänä 31.1.2016

$
0
0
Talven selkä taittuu. Aurinko paistaa useamman tunnin päivässä, ja hanget kimmeltävät.

Päiväkahvia juodessani kuuntelin radiosta ohjelmaa jo viime viikkoisen 27.1 vainojen uhrien muistopäivästä ja siihen kaikkea nykyistäkin surullista liittyvää. 

Kauniimpaa kuultavaa oli sitten Fra Angelicon (Enkelimäisen ihmisen) maalauksien kuvaamista ja niiden symboliikkaa. Tämä taidemaalarihan oli munkki ja maalasi luostarissa aina apotin luvalla tilaustöitä. Hän sai niihin taivaallisen ilmestyksen ja maalasi sen mukaan. Tämänkin päivän taiteilija voi sen ymmärtää omalla tasollaan näin. Intohimo jonkin työn teosta löytyy jostain ihmeellisestä mystisestä olotilasta, jota ei voi selittää.

Siksi haluan tähän kynttiläpäivään tuoda esiin intohimon ja luovuuden valon, joka voisi kantaa kevääseen asti. Se intohimo ja valo voi olla mikä tahansa, joka antaa mielelle virkistystä ja laittaa verenkiertoon vauhtia ja luo elämälle sisältöä. Sitä toivon kaikille! 

Jos sitä ei vielä kaikilla ole löytynyt, niin toivon siihen 'ilmestystä'. Fra Angelicon maalaama "Marian ilmestys" mielestäni voisi toimia ihan kenelle vain herättävänä ilmestyksenä, jonkin uuden asian tulosta elämään.


Ruusuista emme voi välttyä tuossakaan kuvassa. Tuolla taka-alalla on valkoisia ruusuja, Neitsyt Marian symboli. 

Samaisessa Fra Angelicoa käsittelevässä ohjelmassa tuli esiin myös vanhaa luostarisymboliikkaa. Luostareissa oli aina kaunis sisäpiha, usein ruusutarhoineen. Se oli pyhä paikka, kuten minunkin ensimmäinen näkemäni ruusutarha Sigtunan luostarin sisäpihalla, tässä siitä blogisivu. Sisäpihalla olevat  ruukkukukat symboloivat neitsyyden puhtautta. Immenkalvoa ei ole vielä rikottu. 

Fra Angelico eli 1400-luvulla ja oli mukana dominikaanisessa munkkiveljeskunnassa Firenzessä. Paavi kutsui hänet myös Roomaan, Vatikaaniin, jossa hän maalasi mm. Viimeisen tuomion. Hän palasi vielä Firenzeen, jossa pian kuolikin 1455.

Mitä edustaa Kynttilä päivä? 

Suomen Evankelisen kirkon Käsikirjasta:

Nimitys kynttilänpäivä juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan ja ilmestyi meille. Siunatessaan lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille, ja valosta, jonka hän on antanut loistaa kansalleen Israelille.

Gregoriaaninen hymni

Sofiaruusun tarina

$
0
0
Helmikuu vasta!

Ruusuasioita voi muutenkin hoitaa kuin puutarhassa. Tässä kerron raahelaisesta löytöruususta Sofia.

Sofianruusu, Rosa 'Sofia' (rugosa-ryhmä)

Raahen seudun löytöruusuista; malvaruususta ja viljaminkeltaruususta (sitä ei kuitenkaan lueta varsinaiseksi löytöruusuksi, vaan William Douple Yellow-kantaan kuuluvaksi) olen kertonut. Täältä on myös löydetty ihan omanlaisensa rugosa-ryhmän ruusu, joka on saanut nimekseen Rosa 'Sofia'.

Kun löysin tämän ruusuntaimen Särkän Taimitarhalta, ilahduin ja yhdistin sen heti raahelaiseen nimeen Sofia. Tätä nimeä useimmat tytöt ovat kantaneet vanhaan aikaan. Raahe on alunperin ollut ruotsinkielinen kaupunki. Yhdistin sen myös Sofia Lybeckerinnimeen, joka perusti ensimmäisen suomenkielisen ammattikoulun tytöille. Se toimii vieläkin hyvin elinvoimaisena. Sofia Lybecker oli itsepäinen ja kaunis nainen. Hänellä oli useita kosijoita. Hän laittoi valinnalleen erään ehdon. Hän suostuisi sille miehelle, joka lupaa, että hän saa käyttää perintöään ihan itse valitsemallaan tavalla. Sellainen löytyi. Hääpäivänä Sofia ja hänen miehensä allekirjoittivat köyhille suomenkielisille tytöille tarkoitetun ammattiin tähtäävän koulun perustamiskirjan vuonna 1843.



Olin tulkinnassani täysin väärässä. Jari Särkkä, joka ruusun oli löytänyt ja lähettänyt sen tutkittavaksi edelleen Ukonahon Taimistolle, kertoi siitä minulle toden löytötarinan ja nimen alkuperän.

Ruusu löytyi hänen sukulaisensa Kaarina Joensuun pihamaalta Saloisten Pyynmäeltä. Kun ruusu todettiin ainutlaatuiseksi muiden joukossa, alkoi Jari tutkimaan enemmän ruusun alkuperää.

Sofianruusu oli alunperin kasvanut Saloisten kirkon vieressä olevalla hautausmaalla Kaarinan äidin Sofia Kettukankaan haudalla. Sitä mistä ruusu oli alunperin paikkansa siihen löytänyt, ei kukaan muistanut. Ruusua ei enää löydy sieltä, eikä nähtävästi Kaarinankaan pihamaalta talon myynnin jälkeen. Jari pelasti kuitenkin kauniin ruusulajin, jota saa ostaa taimistoilta. Nimeksi laitettiin 'Sofia 'isomummun Sofia Kettukankaan muistoksi.

Omalla pihamaallani ruusu on muistuttamassa vähän toisista Sofioista. Kummankin mummuni nimestä löytyy Sofia ja siskontyttären nimi Ruotsissa on myös Sofia. Raahessa tästä nimestä kansan keskuudessa käytettiin nimeä Fiia, josta on tehty raahelainen matkamuistonukke yhdessä Jaakon kanssa. Nuken luojana Paula Pirinen, raahelainen ruusujen kasvattaja.

Tässä tuli sekä sofianruusun että Sofia-nimen tarinaa. Emme voi vähätellä nimen taustalla olevaa historiaa kuten emme ruusun taustalla olevaa sukuhistoriaakaan. Hyvä nimi raahelaiselle löytöruusulle!

Oman sofianruusun istutin vasta viime vuonna, enkä ehtinyt siitä kuvaa ottamaan. Tässä Jari Särkän kuva siitä:




Viewing all 630 articles
Browse latest View live